luni, 2 aprilie 2012


RAPORT
CERCETARE ARHEOLOGICĂ PREVENTIVĂ
Puieşti – Crucea Ilincăi[1]

dr. Eugen Marius CONSTANTINESCU
Daniel COSTACHE
Cătălin DINU
Mousaios, XVI, 2011, p. 157 - 182

      Cercetarea arheologică preventivă pe terenul situat în satul Puieştii de Sus, comuna Puieşti, judeţul Buzău, s-a făcut în urma cererii Primăriei Puieşti, reprezentată de ing. Leaua Florin Iulian, primarul comunei, proprietara terenului şi beneficiara documentaţiei Construire troiţă/ paraclis peste Crucea Ilincăi, pentru care a solicitat DCPN Buzău emiterea unui aviz prevăzut de lege.
      În zilele de 14 – 15 septembrie 2010, când s-a început săparea fundaţiilor viitoarei troiţe/paraclis peste Crucea Ilincăi, au fost descoperite schelete umane vechi. În urma acestei descoperiri, Primăria Puieşti s-a adresat Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Buzău, solicitând eliberarea unui aviz, conform prevederilor legale. DCPN Buzău a recomandat ca cercetarea vestigiilor din punctul Crucea Ilincăi să se facă de specialiştii Muzeului Judeţean Buzău. În ziua de 30 septembrie s-a făcut prima constatare la faţa locului.
      Lucrările de cercetare s-au executat în zilele de 12, 13 şi 14 octombrie 2010, în baza Autorizaţiei de cercetare arheologică preventivă nr. 254/2010, emisă de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Cercetările au fost executate de către prof. dr. Eugen - Marius Constantinescu, expert arheolog, titularul autorizaţiei, drd. Costache Daniel şi Dinu Cătălin - Constantin, arheologi la Muzeul Judeţean Buzău.
Obiectivul urmărit prin cercetarea arheologică preventivă executată pe terenul situat în punctul Crucea Ilincăi, aflat în proprietatea Primăriei Puieşti, a fost să localizăm şi să cercetăm acele complexe arheologice funerare ce au fost amplasate/au funcţionat în acest perimetru.
      Pentru racordarea monumentului funerar la zona înconjurătoare, am făcut o periegheză pe terenul unde este amplasată crucea, inclusiv pe grindul din albia râului Râmnicu Sărat, aflat la circa 400 m sud de cruce.
Cadrul geografic. Comuna Puieşti este situată în zona de contact a dealurilor pericarpatice de la Curbura exterioară a Carpaţilor cu Câmpia Română, fiind amplasată pe piemontul Câmpiei Râmnicului, pe terasa majoră din stânga râului Râmnicu Sărat, la 65/67 metri altitudine medie faţă de nivelul Mării Negre (Pl. I şi hărţile vechi).
      Crucea Ilincăi, cunoscută şi pentru renumele de Crucea făcătoare de minuni, este o cruce de piatră înaltă de 2,20 m şi lată de 0,78 m (Pl. II/1), amplasată la 60 m sud de DJ 202 Râmnicu Sărat – Puieşti şi la circa 1,6 km înainte de intrarea în satul Puieştii de Sus. Conform inscripţiilor pe care le poartă, crucea a fost ridicată în anul „1699 IUNIE 11 ZILE” de „ROBUL LUI DUMNEZEU DONCA (?) CLIU (CER?) - - - - ŞI - - IONIŢĂ”. În secolele XVII – XVIII în jurul crucii a funcţionat un cimitir de înhumaţie, cu morminte dispuse până în vecinătatea acesteia; folosirea lui a încetat demult, astfel că în memoria colectivă locală nu există informaţii despre acest cimitir. Cu ocazia săpării şanţurilor pentru amplasarea fundaţiilor troiţei/paraclisului au fost descoperite oseminte umane.

Coordonatele geografice ale terenului pe care se ridică troiţa/paraclisul sunt:

a. altitudinea medie 65 - 66 m faţă de nivelul Mării Negre;
b. latitudine: limita N: 450 24014’’; limita S: 450 23939’’;
c. longitudine: limită V: 0270 10 592’’; limită E: 0270 10 692’’.

      Primele vestigii arheologice provenind din zona/punctul Crucea Ilincăi, sat Puieştii de Sus, comuna Puieşti au fost descoperite întâmplător, în septembrie 2010, în urma executării săpăturilor în vederea amplasării fundaţiilor troiţei/paraclisului peste respectiva cruce. Anterior, în zonă nu au fost semnalate vestigii arheologice. Terenul afectat de construcţia troiţei/paraclisului se află situat între drumul judeţean DJ 202 şi malul stâng al râului Râmnicul Sărat. În prezent terenul respectiv este valorificat agricol.
Suprafaţa afectată de construcţia troiţei/paraclisului, conform documentaţiei depusă de către Primăria Puieşti, este de 33,98 m2 (Pl. III). În zona direct afectată de noua construcţie, cu mulţi ani în urmă, a fost turnată o placă de beton (Pl. IV), dezafectată pentru executarea cercetării.

Pentru executarea cercetării au fost practicate trei secţiuni (Pl. III):
- SI cu dimensiunile 11,00 x 1,00 m, amplasată pe centrul/axul longitudinal al construcţiei;
- S II şi S III cu dimensiunile 9,00 x 1,00 m una pe latura de nord şi cealaltă pe latura de sud a fundaţiei, şi trei casete:
- C1, C2 şi C3 cu dimensiunile 1,20 x 1,00 m, deschise pentru cercetarea unor morminte localizate; secţiunile şi casetele, totalizând suprafaţa de 23,60 mp, au acoperit o suprafaţă utilă de 40,00mp. Săpătura manuală s-a executat până la adâncimea de 1,30 m în solul steril arheologic.

Situaţia stratigrafică se prezintă astfel:

- 0,00 – 0,30 m pământ negru cenuşiu, arabil, frecvent umblat, lucrat mecanic; conţine fragmente ceramice de mici dimensiuni (Pl. IV);
- între 0,30 – 0,45 m pământ cafeniu - negru, compact, fără material arheologic (Fig. 2/2); depunere aluvionară;
0,45 - 0,70 / 0,90 m – pământ negru – cenuşiu, conţine frecvent fragmente ceramice şi este pigmentat cu bucăţi mici de lipitură arsă; în acest strat au fost săpate gropile mormintelor;
- sub 0,70 / 0,90 m pământ galben nisipos, steril arheologic (Pl. IV; fig. 2/2); gropile mormintelor pătrund în acest strat.
      Pământul cafeniu – negricios, compact, fără urme de material arheologic, a fost depus în urma unei revărsări a râului Râmnic, imposibil de precizat în timp. De la partea superioară a acestui strat a fost săpată groapa mormântului M 3.
      Practicarea agriculturii mecanizate pe întreaga suprafaţă a constituit un element distructiv. Deoarece unele dintre mormintele identificate se aflau la o adâncime medie de 0,30 m faţă de nivelul actual de călcare, au fost grav afectate, având partea superioară distrusă parţial sau total de către utilajele agricole. Consecinţă a acestei situaţii este şi starea foarte fragmentară a materialului arheologic ceramic şi osteologic din acest nivel.
      Numai trei morminte, M 4, M 5 şi M 6, au fost cercetate in situ, M 4 fiind deranjat puternic de animale. Mormintele 1 - 3 au avut partea superioară distrusă în mare măsură sau chiar total de către utilajele agricole. Practic, numai două morminte, respectiv M 5 şi M 6, au fost doar puţin deranjate numai de animalele pământului.

Complexe arheologice
      În total au fost identificate 7 morminte, siglate M 1, M 2, M 2a, M 3, M 4, M 5, M 6 şi o groapă menajeră, Gr. 1. Dintre morminte, patru au fost puternic deranjate de lucrările agricole recente.
Mormântul 1, adult, decubit dorsal, orientat V – E; descoperit în capul de vest al secţiunii S II. Din păcate, nu a putut fi înregistrată situaţia stratigrafică a scheletului şi a gropii mormântului, deoarece acesta a fost deranjat de muncitorii care lucrau la săparea şanţurilor de fundaţie, înainte de a fi noi anunţaţi. Descoperirea acestui mormânt a condus la anunţarea autorităţilor de către beneficiar, resturile osteologice au fost ridicate, iniţial, de reprezentanţii Poliţiei şi Procuraturii, la solicitarea primarului comunei, ulterior fiind preluate de lucrătorii Muzeului Judeţean Buzău.
      Mormântul M 2, adult şi M 2a copil; descoperite parţial în secţiunea S I, la adâncimea de 0,35 m; pentru cercetarea lor a fost deschisă caseta C 1 (Pl. III). Ambele morminte au fost puternic afectate de lucrările agricole. În groapa de mormânt (este posibil să fi fost două gropi, dar nu s-a putut surprinde o delimitare a acestora) (Pl. IV) (Fig. 1), au fost descoperite resturi osteologice provenind de la un adult, M 2, precum şi resturi osteologice provenind de la un copil, M 2a. Fiind puternic deranjate, orientarea scheletelor s-a stabilit pe baza dispunerii oaselor lungi ale picioarelor, adultul fiind orientat, cel mai probabil V - E, iar craniul copilului ajunsese în zona de est - sud-est a gropii (Fig. 1).
      Mormântul 3, adult, identificat în secţiunea S II, puternic deranjat de lucrările agricole recente. Pentru cercetarea acestui mormânt a fost deschisă caseta C 2, cu dimensiunile de 1,20 x 1,00 m. Groapa a fost identificată la adâncimea de 0,40 m, fiind săpată de la partea superioară a nivelului de pământ cafeniu (Fig. 2). Groapa avea dimensiunile de 1,00 x 0,80 m fiind săpată aproximativ 0,45 m. Mormântul a fost puternic deranjat în întregime, din groapă fiind recoltate 3 oase provenind de la picioarele şi de la braţele defunctului. Datorită gradului mare de deteriorare nu a putut fi determinată orientarea, dar groapa era orientată V – E, aceasta fiind, probabil, şi orientarea defunctului (Fig. 2). În inventarul mormântului a fost găsită ceramică fragmentară provenind de la diferite tipuri de vase: cupă-bol, căni, străchini. Majoritatea fragmentelor sunt smălţuite şi decorate interior/exterior într-o gamă largă de culori: galben, negru, maroniu, verde, alb, brun; excepţie fac un fund de vas drept nesmălţuit şi nedecorat, lucrat la roată, din pastă fină şi un perete de vas cu decor realizat din linii de culoare albă aplicate pe pasta crudă (Fig. 3).
Mormântul 4, copil, identificat în secţiunea S III, la adâncimea de 0,50 m. Pentru cercetarea acestuia a fost deschisă caseta C 3 (Pl. III), cu dimensiunile de 1,20 x 1,00 m. Mormântul a fost deranjat din vechime de animale. Groapa de mormânt avea dimensiunile de 0,70 x 0,50 m, pe marginea de sud fiind surprinse şi resturi de lemn de la sicriu. Câteva dintre oasele coloanei vertebrale au fost surprinse în conexiune anatomică, craniul aflându-se în poziţie secundară, lateral de acestea. Scheletul era orientat nord-vest/sud-est (Fig. 4/1; fig. 5).
      Mormântul 5, descoperit în S I, puternic deranjat, scheletul fiind recuperat parţial din pământul umblat de tractor. Suprapunea un alt mormânt, M 6. O parte din oasele scheletului M 5 au fost găsite peste partea superioară a defunctului din M 6, în zona picioarelor, sub forma unei grămezi, având deasupra craniul cu mandibula deplasată, cu privirea spre S-E; este, probabil, rezultatul unei reînhumări (Fig. 6/1). În inventarul mormântului au fost găsite fragmente ceramice provenind de la vase de mici dimensiuni, cu corp globular, toartă în bandă, fundul drept cu bavură, buza îngroşată şi uşor răsfrântă în exterior, lucrate exclusiv la roată, din pastă fină, cărămizie, nedecorate, cele mai multe fiind acoperite cu culoare albă pe exterior şi parţial la partea inferioară a buzei (Fig. 9). Se evidenţiază o buză decorată cu smalţ verde închis la exterior, galben pe interior şi verde deschis pe margine, o toartă cilindrică în secţiune, smălţuită cu negru şi roşu şi un fund de căniţă acoperit cu un strat de smalţ alb pe exterior şi maroniu pe interior (Fig. 9).
      Mormântul 6, suprapus parţial de M 5, nu a fost deranjat, fiind singurul găsit intact. Decubit dorsal, orientat V – E, oasele bine păstrate, braţele îndoite din cot aduse perpendicular peste bazin, picioarele întinse, paralele, craniul a fost uşor deranjat de lucrătorii care săpau şanţul de fundaţie (Fig. 6/4). Defunctul a fost depus într-un coşciug din scânduri de stejar, groase de 5 – 8 cm, în zona craniului păstrate doar parţial. Coşciugul a fost mai scurt şi mai îngust decât defunctul, labele picioarelor au fost suprapuse şi oasele bazinului vizibil presate, trupul fiind „înghesuit” în cutia de lemn.
      Inventar: în umplutura mormântului erau fragmente ceramice, în poziţie secundară (Fig. 7/2), între oasele antebraţelor, peste vertebrele şirei spinării, monedă de argint, dintr-un aliaj de slabă calitate (Fig. 7/1a – 1b). Este o monedă otomană, foarte oxidată, datând din ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea, probabil de la Abdul Hamid I (1774 – 1789) sau de la Selim II (1789 – 1807).[2]
Groapa 1. A fost identificată pe peretele de N al secţiunii S I, în zona mormintelor M 5 şi M 6, imediat sub stratul arabil; este o groapă de mici dimensiuni, în formă de sac în secţiune (Fig. 8/1). Din umplutura gropii a fost recoltată o mare cantitate de fragmente ceramice. Se remarcă cinci funduri de vas lucrate din pastă fină, la roată, uşor tălpuite, care provin de la căni cu corp globular, de mici dimensiuni. Dintre acestea, două sunt decorate pe partea mediană a corpului cu benzi de culori amestecate: maroniu, alb, verde, negru; celelalte sunt decorate cu un strat de culoare albă la exterior, două fiind smălţuite şi pe interior cu alb sau maroniu. Patru funduri au orificii centrale. Din materialul ceramic recoltat mai amintim un fragment smălţuit cu verde şi galben şi decorat cu un registru de linii incizate, un fragment de strachină decorat cu o bandă lată de culoare neagră aplicată direct pe pastă, trei fragmente acoperite cu smalţ de culoare neagră la exterior şi maroniu pe interior, trei fragmente de perete de vas şi două fragmente dintr-un fund, decorate / pictate cu pete de culoare neagră şi verde deschis aplicate aleatoriu pe un fond de smalţ alb, şi un fragment ceramic nesmălţuit, decorat cu o linie în val de culoare albă (Fig. 8/2).
      Ceramica. Este foarte fragmentară, ca urmare a lucrărilor agricole recente, dar şi ca urmare a unei practici rituale: groapa G 1, lângă mormintele 5 şi 6, conţinea un mare număr de fragmente ceramice, provenind de la multe exemplare din formele identificate, toate sparte în numeroase fragmente, ceea ce ne face să luăm în consideraţie o practică funerară prin care, după folosire, vasele erau sparte, unele fiind depuse în groapa amintită.
      Principala formă ceramică este vasul-cupă lucrat la roată, cu corpul globular, buza dreaptă sau uşor îngroşată, fundul gros, de regulă perforat; cele mai multe exemplare sunt smălţuite cu verde crud, galben, brun, alb, roşu, maro cărămiziu, bleu-gri etc., cu motive nonfigurative (Fig. 3, 4/2, 7/2, 8, 9, 10).
A doua formă, ca frecvenţă, este cana scundă cu o toartă, cu corpul globular alungit spre fund,
cu buza verticală cu marginea simplă, fundul drept, adesea cu bavură, frecvent perforat; toarta în bandă lată sau cilindrică în secţiune (Fig. 7 - 10); cele mai multe exemplare sunt smălţuite cu culori vii. Sunt şi unele forme de căni cu buza trasă mai mult în afară. Din ambele forme sunt şi exemplare complet nesmălţuite, simple, altele parţial acoperite cu angobă albă subţire.O altă formă este strachina de mici dimensiuni, cu buza verticală simplă. Groapa G 1 conţinea o mare cantitate de fragmente ceramice din toate formele descrise mai înainte.
      În umplutura secţiunilor şi casetelor săpate au fost descoperite fragmente de chirpic din perete de locuinţă de diferite dimensiuni. Nu putem preciza de unde provin, nu a fost descoperit nici un complex de locuire în spaţiul cercetat. Ţinând cont de cantitatea foarte mare de ceramică recoltată, de fragmentele de lipitură arsă precum şi de situaţia stratigrafică înregistrată pe profilul de nord al secţiunii S II, probabil că în acest punct a existat şi o locuire, posibil ulterioară necropolei. În actualul stadiu al cercetărilor nu ne putem însă pronunţa.
      Crucea, numită Crucea Ilincăi sau Crucea făcătoare de minuni, este o cruce cu căciulă, lucrată din calcar, de 2,20 m înălţime şi 0,78 m lărgimea braţelor, fixată într-o teică de piatră groasă de 0,54 m, cu diametrul de 0,80 m. Are inscripţii pe faţă (Pl. II/1, 2) şi pe ambele părţi laterale (Pl. II/3, 6), deasupra braţului drept (Pl. II/7), pe capetele braţelor (Pl. II/4, 8), precum şi pe una din marginile inferioare ale căciulii (greu lizibilă) (Pl. II/5).
      Inscripţia, parţial deteriorată de intemperiile timpului, dar, probabil, şi datorită unor lovituri mecanice, este organizată pe trei registre:
Pe faţă: Pe lateral dreapta/sud: Pe lateral stânga/nord:

N R ŢNR
KS 1 6 0 0 NTE
(Trei cercuri cu motive specifice) 9 9 LUME
H S E N E RU
CU VOIA T 1 6 9 0 (Stea asimetrică)
ATĂLUI ŞI 9 TOIA Ă

SFÎ LUI DUH I U N I E RUMĂ
ŞI VO FIULUI 11 Z I NICHI
UD - - - RIDI L E TĂ TUM
CATUSAU AICI MARIN Ş I NEAGU
AST<Ă> SFÂNTĂ ANTEMI BĂSTREA
CRUCE DE BALABA IDINĂ
ROBUL LUI N(Ă) MARCE MIHU I
DUMNEZEU IONEL STEANA
DONCA CLIU ZANĂ IO(A) VLAICU
CIRI - TE ŞI NA DRĂGA IANCA RĂ
- - IONIŢĂ N DUMI
- NA - IM - - TUDOR TACHE D
- - - - - - - - ANETA TĂRRABO
- - - - - - - - T: EODI MARIA
- - - - IULU CA : POME ITĂ TUDOR
- - - - - R G NEŞTE DOAM REA TOMA
NE BINE ROB NICO
I ACEŞTEA
- - - - - - - - -
- - - COT
18 TĂ MART
7207 [1699]
      Aşa cum se poate observa, crucea a fost scrisă pe lateral stânga/sud în 11 iunie 1699. Sub cele trei cercuri de pe panoul central de pe faţa crucii s-a scris ulterior <1881>, reprezentând, probabil anul unei intervenţii la acea dată.
      Se poate observa că unele rânduri sunt descompletate prin deteriorarea literelor, iar alte litere, deşi se văd, nu au înţeles precis, nu se leagă logic cu cele dinaintea sau de după ele.

I L U S T R A Ţ I E
1. Harta austriacă Specht, 1791. Zona Puieşti
2. Harta rusă din 1853. Zona Puieşti
3. Harta Szatmary, 1866. Zona Puieşti
4. Pl. I. Harta României cu amplasarea judeţului Buzău. Comuna Puieşti, vedere din satelit
5. Pl. II. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Planul general al săpăturilor.
6. Pl. III. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Imagine detaliu profil nord al S II şi înregistrarea grafică
Fig. 1. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Mormintele 2 şi 2 a
Fig. 2. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Mormântul 3, vedere şi profil
Fig. 3. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Ceramică din mormântul M 3
Fig. 4. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Mormântul M 4 şi ceramică din M 4
Fig. 5. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Mormântul 4 detaliu şi înregistrare grafică
Fig. 6. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Mormintele 5 şi 6, imagini şi înregistrare grafică
Fig. 7. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Mormântul 6, monedă şi ceramică
Fig. 8. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Groapa 1 şi ceramică din G 1
Fig. 9. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Ceramică din zona mormintelor M 5 şi M 6
Fig. 10. Puieşti, Crucea Ilincăi 2010. Ceramică din afara complexelor arheologice


[1]Beneficiar: Primăria Puieşti
[2] Identificarea a fost făcută de Ernest Oberländer – Târnoveanu, căruia îi mulţumim şi pe această cale.

Niciun comentariu: